vr 1 oktober 2021 - 20:30 uur

Duda Paiva & Fractal Collective

Sonatinas 4 Feet

Geweest Prijzen & locatie
  • € 19,75 Prijs
Exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten, inclusief drankje.
  • De Meerse Kleine Zaal locatie
Dans vr 1 oktober 2021 - 20:30 uur

Duda Paiva & Fractal Collective

Sonatinas 4 Feet

Magische schuimrubberen sculpturen en acrobatische urban dance komen samen in ‘Sonatinas 4 Feet’.

De voorstelling van Duda Paiva Company en Fractal Collective is  geïnspireerd door het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes.

Alair Gomes maakte in het Brazilië van de 70-er jaren met zijn telelens als wapen, foto’s van het perfecte mannelijke lichaam. Verlangen en nieuwsgierigheid waren de voedingsbodem van deze ‘gestolen’ beelden. Rauw, ongekunsteld, soms onbedoeld agressief. In 1992 werd hij als gevolg van zijn foto’s vermoord.

Gomes geloofde niet in het unieke beeld. Met series van opeenvolgende shots creëerde hij een ritme, een beweging, of zoals hij het zelf noemde ‘Sonatinas’. Zijn werk bleef lange tijd onbekend. Pas recentelijk werd Gomes ontdekt door vooraanstaande kunstinstituten als MoMA in New York en Maisonnette Cartier in Parijs.

Paiva en twee dansers van Fractal Collective pakken de analoge poëzie van Gomes’ sonatinas op. Camera en telelens worden ingewisseld voor danserslichamen en schuimrubberen sculpturen. Hun voedingsbodem? Grenzen, veiligheid, kwetsbaarheid en hoop. Een zoektocht naar het perspectief en het ritme van de wereld van vandaag.

“De b-boys van Fractal dagen de grenzen van hun eigen kunnen uit. Het lijkt alsof ze de vloer willen doorboren, of zich lanceren in de lucht. Het is heel verfrissend hoe ze met hun lichaam omgaan en de wetten van de zwaartekracht trotseren. De open mindedness van de dansers wil ik naar een next level brengen, van confrontatie en fantasie” – (Duda Paiva in een interview met Dans Magazine)

Duda Paiva Company maakt visuele voorstellingen met poppen en dans. Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva ongrijpbare, magische werelden, soms pijnlijk confronterend maar altijd met gevoel voor humor. Paiva staat internationaal bekend om zijn techniek waarmee hij zijn schuimrubberen sculpturen tot leven laat komen: de Object Score.

De dansers van Fractal Collective zijn pioniers binnen de urban dance wereld en brengen deze dansstijl van de straat naar de schouwburgen. Fractal is actief in de nationale top van de breakdance battle scene.

  • “De beeldtaal is ongekend sterk en poëtisch.” – Theaterkrant, ‘Keuze van de Criticus’
  • “The puppets are magnificently, and lovingly made” – Movement Exposed
  • “Een jongere rubberen Gomes laat vanaf een zuil de camera klikken terwijl soepele danserslichamen zich meten met de stramme dimensies van een tafelblad en -frame, maar ook met elkaars uiterst plastische breaking skills: wervelende spins op rug, molenwiekende benen, grillige schouderstanden.” – NRC
  • Op toneel bliezen de Fractal-dansers Zino Schat en Conni Trommlitz leven in drie poppenversies van de bebrilde Gomes: een gekwetste en gerimpelde bejaarde, de fotograferende voyeur en een fantasieversie, tevoorschijn springend uit zijn donkere kamers. Zelf transformeerden beide breakdansers van poppenspelers in gespierde modellen, viriel spelend met meubilair en torso’s. – de Volkskrant

 

  • Cast Zino Ainsley Schat en Conni Trommlitz
  • Regie Duda Paiva
  • Choreografie Zino Ainsley Schat
Duda Paiva & Fractal Collective Sonatinas 4 Feet
Geweest