donderdag 12 maart 2020 - 20:30

Herman Pleij

Boekenweek lezing

Geweest Prijzen & locatie
  • € 17,50 Prijs
  • € 17,50 CJP
Exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten, inclusief drankje.
  • De Meerse Kleine Zaal locatie
Literair donderdag 12 maart 2020 - 20:30

Herman Pleij

Boekenweek lezing

Herman Pleij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, geestig en onthullen wat ons beweegt. Hij is een veelgevraagd gast bij tv-programma’s als DWDD. Onlangs kwam ‘Oefeningen in genot’ uit, zijn grote boek over liefde en lust in de late Middeleeuwen.  Ook zal hij ingaan op ‘Moet (nog steeds) kunnen’ en ‘Op zoek naar een Nederlandse identiteit’.

Herman Pleij (1943), emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Onlangs kwam ‘Oefeningen in genot’ uit, zijn grote boek over liefde en lust in de late Middeleeuwen.

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was de literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan.

Herman Pleij Boekenweek lezing
Geweest