vrijdag 22 februari 2019 - 20:15

Het Duel

Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool

Geweest Prijzen & locatie
  • € 26,00 Prijs
  • € 21,00 CJP
Exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten, inclusief drankje.
  • De Meerse Grote Zaal locatie
vrijdag 22 februari 2019 - 20:15

Het Duel

Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool

Gouden Kalfwinnaar Jacob Derwig en Joris Smit spelen de hoofdrollen in ‘Het Duel’ naar de beroemde novelle van Anton Tsjechov.
Een koortsachtige toneelavond als een speelfilm, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.

Rusland. Negentiende eeuw. Een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoogzomer.
Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat. In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood.

Acht fantastische acteurs bouwen samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.

Jacob Derwig en Jeroen De Man bewerkten de novelle van Tsjechov voor het eerst – een primeur van een ‘nieuwe’ avondvullende Tsjechov.

  • Om 19:30 geven Lex Passchier (acteur en scenarioschrijver) en Katja Brenninkmeijer (artistiek leider De Meerse) een gratis inleiding op deze voorstelling. Klik hier om te reserveren.

 

Het is (wat dat betreft) buitengewoon fijn om deze ‘nieuwe’ Tsjechov erbij te hebben. Tijdloze zeggingskracht

Telegraaf

Schitterend spelen Joris Smit en Jacob Derwig het contrast uit.

Trouw

Komedie en tragedie ineen, zo kennen en herkennen we Tsjechov weer ... nooit wordt het saai of heb je het gevoel dat je naar een verhaal van meer dan honderd jaar oud zit te kijken ... Een mooie vondst voor het Nederlands toneel

Volkskrant
  • Cast Jacqueline Blom, Violet Braeckman, Jacob Derwig, Hein van der Heijden, Rabbi Jallo, Teun Luijkx, Joris Smit en Jaap Spijkers
  • Regie Jeroen de Man (‘Ondertussen in Casablanca’, ‘Ondine’)
Het Duel Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool
Geweest