do 31 maart 2022 - 20:30 uur

Jack Wouterse en Toeac

Bloedkoraal

Geweest Prijzen & locatie
  • € 22,25 Prijs
Exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten, inclusief drankje.
  • De Meerse Kleine Zaal locatie
Toneel do 31 maart 2022 - 20:30 uur

Jack Wouterse en Toeac

Bloedkoraal

Voorstelling wordt verplaatst van 28 januari  2022 naar 31 maart 2022. Ticketkopers zijn geïnformeerd per mail op 25 januari 2022.


Bloedkoraal, een nieuwe muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Euridice.

Tuur (Jack Wouterse), een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het ziekenhuispersoneel vecht voor zijn leven, wordt Tuur teruggeslingerd in de tijd, naar zijn jaren als jonge vent. De tijd waarin hij een amour fou beleefde met Meie. Het was een korte maar intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Ze wisten het destijds zeker: zij zouden samen honderd worden. Maar toen sloeg het noodlot genadeloos toe. Meie sterft in Tuurs armen. De beoogde trouwdatum werd haar sterfdag. Nu Tuur veertig jaar later zelf balanceert tussen leven en dood, daalt hij af naar de Onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, besluit hij haar tegen de regels in mee naar huis te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen Tuur en Meie een onmogelijke opdracht moeten uitvoeren.

Bloedkoraal is muziektheater over het dodelijk gif dat liefdesverdriet heet. Maar het is ook een troostrijk verhaal over de kunst van het ongelukkig zijn. Ook voor wie niet bekend is met de mythe van Orpheus en Euridice zal deze voorstelling een ontluisterende en ontroerende liefdestragedie zijn.

De accordeons van TOEAC, de muziek van Anthony Fiumara (en een vleugje Bach), de tekst van Peer Wittenbols en de regie hebben een gelijkwaardig aandeel in de voorstelling, ze gaan met elkaar een spannende interactie aan. Ria Marks: “Met de fysieke inspanningen van TOEAC om kreunende, snerpende, vileine maar ook melodieuze geluiden uit de accordeons te halen, profileert het duo zich op een organische manier als acterende musici.”

  • Reneé Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. TOEAC behaalde prijzen op internationale muziekfestivals en geeft concerten in binnen- en buitenland. Bekkers & Berkers werken o.a. samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers. Het duo produceerde zelf de voorstellingen TOEAC Pictures, Moving Rhtyhms, Pas de Deux, Fairly Tales en De Paraplu.
  • Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via regisseur Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro-Theater in onder andere De Zere Neus van Bergerac en de theaterhits Walden en ZIN met Arjan Ederveen. Hij speelde in tal van films waaronder de klassiekers Lang Leve De Koningin en Suzy Q waar hij een Gouden Kalf voor kreeg. Bovendien is Jack een graag geziene gast in populaire tv-series als Dokter Tinus en Baantjer.

 

“Heerlijk zinnelijk muziektheater tussen hemel, Hades en hospitaal. Accordeonduo Toeac en acteur Jack Wouterse zuigen het publiek een uur lang mee de gulzige diepte in op stuwende, kreunende en pompende composities van Anthony Fiumara. Ook de eigenzinnige bewerking van de klassieke mythe over Orpheus en Euridice door toneelschrijver Peer Wittenbols is er een om woord voor woord op te zuigen; op het ritme van boze kusjes en zachte scheldpartijen daal je langzaam af in een sterfput van veel te korte levens en liefdes. Om toch ook daar iets van zoete schoonheid te mogen proeven. Gaan dus en proeven van dat Bloedkoraal.”

Theaterkrant - keuze van de criticus

"De mooie, nogal plastische tekst was een hervertelling van Orfeus en Eurydice met actuele accenten: verkrachting, pedojagers. Wouterse bracht het ingetogen maar indringend. Toeac ondersteunde hem voortreffelijk met muziek van Anthony Fiumara, variërend van fijnzinnig contrapunt en sferische minimal tot kreunende, hijgende en bulderende geluiden.”

NRC
  • Regie Ria Marks
Jack Wouterse en Toeac Bloedkoraal
Geweest