do 2 december 2021 - 20:15 uur

Korthals Stuurman Theaterproducties presenteert

Lichter dan ik

Geweest Prijzen & locatie
  • € 28,25 Prijs
Exclusief maximaal € 2,00 transactiekosten, inclusief drankje.
  • De Meerse Grote Zaal locatie
Toneel do 2 december 2021 - 20:15 uur

Korthals Stuurman Theaterproducties presenteert

Lichter dan ik

Voorstelling wordt verplaatst van 2 december naar 8 januari 2022. Ticketkopers zijn op 7 december geïnformeerd.


Lichter dan ik is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest.

Wanneer de vrouw als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.
Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van de vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.

  • Om 19:30 uur geeft acteur Kees Hulst een inleiding op de voorstelling. De inleiding is gratis, wel graag een stoel reserveren via deze link.
  • Esther Scheldwacht bewerkte het gelijknamige boek van Dido Michielsen
  • Lichter dan Ik is een productie van Korthals Stuurman Theaterproducties

"De uitstekend spelende vrouwen laten (...) goed zien en voelen hoe het is om een speelbal te zijn in een patriarchale samenleving, of dat nou de Javaanse of de Nederlandse is."

de Volkskrant

"Tegelijkertijd staat de toneelvoorstelling als een imposant huis, door de sterke acteerprestaties van de volledige cast. Het is een indrukwekkend geheel dat nooit té zwaar wordt, maar dat je de pijn van deze vrouwen niet snel zal laten vergeten."

Theaterkrant

"Sommige scènes worden zo subtiel gespeeld waardoor de onderliggende tragiek nog harder binnenkomt. Het moment dat Isha te horen krijgt dat haar kind wordt afgenomen, gaat echt door merg en been."

Theaterparadijs
  • Cast Esther Scheldwacht, Kees Hulst, Denise Aznam, Thomas Cammaert en Tara Hetharia
  • Regie Olivier Diepenhorst
Korthals Stuurman Theaterproducties presenteert Lichter dan ik
Geweest