zo 25 september 2022 - 22:25 uur

Dutch Old School Kickboxing Icons

Arno Coenen, Jean-Michel van Braak & Marinus de Ruiter

za 3 mrt tm za 14 apr 2012 - 00:00 uur

Dutch Old School Kickboxing Icons

Arno Coenen, Jean-Michel van Braak & Marinus de Ruiter

Dutch Old School Kickboxing Icons is een project van Arno Coenen, Jean-Michel van Braak en Marinus de Ruiter. De tentoonstelling portretteert tien legendarische kickboksers en trainers die de basis legden voor de dominantie van Nederlandse vechters in de K-1, de internationaal toonaangevende vechtsportcompetitie.
Van pionier Thom Harinck, die Badr Hari van de straat plukte en wereldkampioen maakte, tot ex-schaderegelaar Cor Hemmers, die met zijn kampioensteam Golden Glory successen viert van de Amsterdam Arena tot aan de sportpaleizen van Japan. Kunstenaar en kickboksfanaat Arno Coenen, ging op onderzoek uit aan de hand van wedstrijdposters uit de begintijd van het kickboksen, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. Wie waren de mannen op deze posters en wat doen zij nu? Hoe is het mogelijk dat zij Nederland zo op de kaart hebben gezet in een van oorsprong Aziatische sport? De portretten, gemaakt door Coenen en fotograaf Jean-Michel van Braak, worden aangevuld met interviews door schrijver Marinus de Ruiter.
Hierin geven de kickboksers in hun eigen woorden een beeld van de ruwe, ongepolijste begintijd en leveren zij onverbloemd commentaar op recente ontwikkelingen Dutch Old School Kickboxing Icons zet aan tot discussies: wie mist er nog in het verhaal? Waarom is er nu toe nog zo weinig aandacht voor in de Nederlandse media? Is de sport vooruit gegaan? Waarom lijdt de kickbokssport nog steeds onder een slecht imago? Waarom wordt de sport in Nederland nog steeds niet officieel erkend? De tentoonstelling is vooral ook een visuele ode aan de explosieve, flamboyante kickbokscultuur.
In zijn kenmerkende uitbundige stijl bewerkte Coenen de foto’s van Van Braak tot kleurrijke iconen, waarin de persoonlijkheden en karakters van de geportretteerde kickboksers tot uiting komen.