Hallo Wereld

Hallo Wereld

Marjolijn Dijkman, Paul D. Scott, Paul de Reus, Katelijne Schrama, Joost Conijn en een reis om de wereld in 100 stereofoto's uit de 19e eeuw.

06 okt 2012 t/m 10 nov 2012
Beeldende kunst

De tentoonstelling sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 'Hallo...wereld", die eveneens het ontdekken van andere culturen en volkeren centraal stelt.

Met werk van Marjolijn Dijkman, Paul D. Scott, Paul de Reus, Katelijne Schrama, Joost Conijn en een reis om de wereld in 100 stereofoto's uit de 19e eeuw uit de collectie van Frido Troost- Institute for Concrete Matter.

Marjolijn Dijkman
Marjolijn Dijkman is kunstenaar en mede-oprichter van Enough Room for Space. Haar werk kan worden gezien als een vorm van wetenschap - fictie; deels gebaseerd op feiten en onderzoek maar vaak gebracht in het wereld vol fictie, abstractie en speculatie. Variërend van fotografische archieven en films tot landschapsinterventies en sculpturale werken, houdt haar praktijk zich bezig met futurologie, museologie, antropologie, kosmologie en ecologie.

Paul D Scott
Nieuw=
De tentoonstelling toont nieuwe Amsterdammers van over de hele wereld, die zijn geslaagd voor hun inburgeringsexamen. Ieder met hun eigen portret en verhaal. Soms vrolijk, soms bikkelhard, maar steeds vol moed en doorzettingsvermogen.  Paul D. Scott vestigde zich ruim 11 jaar geleden vanuit de Verenigde Staten in Amsterdam en volgde zelf een inburgeringstraject.

Paul de Reus
De voorstellingen van Paul de Reus (1963) lijken uit het leven gegrepen. Mensen, kinderen en dieren trekken voorbij in schijnbaar alledaagse situaties: een meisje in een blauwe zomerjurk, een bloot jongetje, een kosmonaut of een slapende kat. Maar wie langer kijkt ziet dat niets is wat het lijkt….

Katelijne Schrama
Katelijne Schrama studeerde in 2000 af aan de audiovisuele afdeling van de Gerrit Rietveld Academie (BA) met onder andere de korte film Daydreams and Sandman. Sindsdien heeft zij zich gevestigd als freelance filmmaker en werkt ze voor verschillende productiebedrijven in Nederland; in 2011 heeft Katelijne drie filmportretten gemaakt voor de online serie Dutch Profiles. 360º Horizon, land zonder verleden is haar eerste film die zij zelf heeft geschreven, geregisseerd en geproduceerd. De film ging in première op het Nederlands Film Festival 2007 en werd genomineerd voor de beste debuut film. 1974 is haar tweede korte film.

1974
In de jaren zeventig, vloog de 24-jarige veiligheidsagent Wim Bokkens, vermomd als steward, ongewapend op internationale KLM-vluchten naar Azië en het Midden-Oosten. Dit werk deed hij slechts enkele maanden en documenteerde hij uitgebreid met dia's. Het Hotel Bangkok, een kameelrit, de glimlachende bemanning in het vliegtuig. De luxueuze, zorgeloze jetsetwereld van de glijbanen staat in schril contrast met de reden voor zijn beveiligingswerk: de dreiging van internationaal terrorisme. ‘Het was als een heerlijke vakantiejob’. 1974 biedt een zeldzame blik in de wereld van beveiliging.

Joost Conijn - Hout Auto
Joost Conijn verwierf bekendheid met projecten die als centraal thema door hem zelf gebouwde machines hebben. Zo bouwde hij al tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie een set assen met fietswielen, waarvan de achterste as door een motor werd aangedreven, en het menselijk lichaam fungeerde als chassis en scharnierpunt tussen beide assen, tevens voor het sturen. In 1999 bouwde hij een vliegtuig, opgebouwd uit onderdelen van onder andere een fiets, een kruiwagen en een motor, waarmee hij vanaf het dak van het kunstenaarsinitiatief 'De Fabriek' in Eindhoven opsteeg. In de herfst van 2001 toerde hij met een houten auto die op gas uit een houtgasgenerator reed, door Oost-Europa. Verder ontwierp hij een achteruittrapfiets en bouwde hij in de woestijn in Marokko een hek dat automatisch opent voor naderende auto's. Zijn tweede vliegtuig crashte en staat nu in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen, met zijn derde zelfgebouwde vliegtuig vloog hij in etappes in vier maanden tijd van Nederland naar Kenia. In zijn werk zoekt Conijn de grens op tussen kunst en technologie, mens en machine. Met zijn zelfgebouwde machines maakt hij daadwerkelijk reizen, waarvan hij een verslag op film vastlegt. Conijn was winnaar van de Charlotte Köhler Prijs voor jonge beeldend kunstenaars in 2000, en de Cobra Kunstprijs in 2005. Ook was hij genomineerd voor de Prix de Rome 2005.

Institute for Concrete Matter
Stereo Kijkers - selectie stereofoto's Reis om de Wereld
Het Institute for Concrete Matter (ICM) was een winkel annex archiefruimte annex studiecentrum voor vintage en veelal anonieme gebruiksfotografie gerund door Frido Troost van 2001-2013.

 

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media